Renumitul sculptor sălăjean, Aurel Contraş, şi-a lansat marţi, la Sala de Lectură a Bibliotecii Judeţene din Zalău albumul de artă „Aurel Contraş-Semn şi formă”.
Artistul a expus, în acest cadru, şi câteva din cele mai dragi creaţii ale sale, aduse de la Galeria de Artă „Ioan Sima” din Zalău şi din colecţia sa din Bucureşti: „Lăcaş pentru suflet”, „Mama”, „Arca” şi Maternitate”. Albumul oferit sălăjenilor marchează, aşa cum ne-a dezvăluit autorul, „un moment de întoarcere la obârşie, la locul pentru suflet şi o revenire acasă”. „Ofer acest album şi Muzeului de artă Populară din satul natal, Meseşenii de Sus, iniţiat cu mulţi ani în urmă alături de Dragoş Găvrilă care aduna obiecte de artă populară din casele părinţilor noştri în vreme când eram profesor în sat. Prin acest album şi prin realizările mele, doresc să spun câteceva despre locuri, lucruri şi evenimente într-o altă manieră faţă de cea obişnuită, ancorându-mă într-o folosofie a sufletului şi credinţei. Realizând acest album am dorit să exprim, de această dată, prin cuvinte, ceea ce simt şi ceea ce sunt. Dacă ar fi să fac o confesiune, aş spune că am o doză de imprevizibil care mă ajută să-mi îngădui un răgaz în ordinea gândurilor, pentru a nu „obosi” mijloacele de exprimare (…). Trăiesc cu speranţa că acest album poate suplini o expoziţie în sala unui muzeu de artă. Nu am sentimentul reuşitei, dar nici al împlinirii. Poate doar puţină smerenie în faţa miracolului numit viaţă…” a spus Aurel Contraş la Zalău.
Satul românesc în sculpturile lui Aurel Contraş
Gazda şi moderatorul evenimentului, directorul Bibliotecii Judeţene Sălaj, Florica Pop, a prezentat date din biografia artistului şi principalele momente ale carierei sale. Aceasta apreciat că realizările sculptorului („a cărui pâine a fost arta”) au avut la bază testamentul tatălui (care i-a spus mamei „să dea copilul la şcoală”), precum şi multă inspiraţie, transpiraţie şi „dorinţa de a descoperi forme noi într-un joc al luminii”. Opera sculptorului sălăjean a fost prezentată marţi, la Sala de Lectură şi prin prisma elementelor de legătură cu satul românesc. Cercetătorul şi etnologul Camelia Burghele de la Muzeul Jueţean de Istorie şi Artă din Zalău a remarcat că Aurel Contraş este „un mare etnograf, un iubitor al satului românesc”. „În timp ce eu operez cu cuvintele, pentru a dezvălui sufletul ţăranului român, artistul foloseşte diferite materiale (piatră, lemn şi metal), pentru a-l pune pe acesta în lumină. Satul său natal a fost matricea de pornire din care şi-a clădit lucrările. Omul Aurel Contraş este modest şi cu simţul măsurii moştenite de la ţăranul român, trăsături oglindite şi în creaţiile sale. Opera sa este curată, reflectă coordonatele religioase şi sacre, formele sunt esenţializate, reduse într-o gramatică a structurii. Aproape toate lucrările sale sunt nişte semne, care înnobilează şi impun respect”, a menţionat Camelia Burghele. Etnologul zălăuan a mai dezvăluit, citându-l pe sculptor, că acesta intenţionează să lase o parte din lucrările sale Galeriilor „Ioan Sima” din Zalău.
Albumul va fi lansat la Sibiu şi Bucureşti
Lucrarea, într-o concepţie şi grafică desăvârşită, dezvăluie imagini ale creaţiilor în lemn, piatră sau metal ieşite de sub mâna lui Aurel Contraş de-a lungul timpului, precum şi gânduri ale sculptorului, alături de aprecieri semnate de criticii de artă Pavel Şuşară, Corneliu Antim, Aurelia Mocanu, Gheorghe Vida, Francois Pamfil, profesorul Marin Gherasim, Iulia Mesea-curator, Ilarion Voinea, dar şi date din biografia şi parcursul artistic al maestrului. Lucrarea artistului Aurel Contraş va mai fi prezentată şi la Muzeul Brukenthal din Sibiu (în 10 august), mai apoi, la Bucureşti, în cursul lunii septembrie la Palatul Mogoşoaia şi ulterior la Târgu Jiu, unde sculptorul sălăjean a spus că se „va întâlni cu opera lui Brâncuşi”. Reiterăm faptul că Aurel Contraş s-a născut la 12 iunie 1938 la Căţelul Românesc (Meseşenii de astăzi), şi a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj Napoca, secţia sculptură, în anul 1973. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, are nenumărate expoziţii personale şi de grup, premii şi distincţii primite în ţară şi străinătate. Este renumit şi pentru monumentele de artă ridicate în România, cum ar fi Bustul lui Gheorghe Şincai din Zalău, Bustul lui Simion Bărnuţiu din Şimleu Silvaniei, Bustul Vasile Goldiş din Alba Iulia, Bustul lui Mihai Eminescu în Windsor, Canada. Aurel Contraş mai are lucrări expuse în muzeele din Botoşani, Zalău, Alba Iulia, Piatra Neamţ.